Når HESTETIFO bringer portrætter af personer i og omkring Randers FC, så er det fordi, vi har en god mavefornemmelse. Vi skriver portrætterne på den mavefornemmelse, så den gode historie ikke bliver research’et i stykker.
Efter Erik Marxen har valgt at trappe ned i sin karriere for at blive mentor for nogle unge mennesker, har Randers FC nu valgt en ny anfører. Det blev den offensive midtbaneprofil Vito Hammershøj-Mistrati, der på banen skal lede tropperne frem mod de kommende sejre. I den anledning bringer HESTETIFO dette portræt af publikumsfavoritten.
Vito er vokset op i et meget engageret hjem. Hans far Miki Mistrati havde journalistisk talent, og han endte med i en årrække at være ledende redaktør for Ekstra Bladet. Vitos mor Maria Krabbe Hammershøj var engageret i udviklingsarbejde, og hun er i dag generalsekretær i den danske afdeling af den katolske hjælpeorganisation Caritas.
Mistrati-slægten er italiensk, og på grund af Hammershøj-navnet voksede Vito op i en overbevisning om, at han på mødrene side var i familie med skagensmaleren Vilhelm Hammershøi. Den kombination fik den betydning, at den unge Vito spillede fodbold i frikvartererne – og tegnede i sine skolebøger i timerne.
Efter sigende vil han som anfører i fremtiden trække mere på sit italienske ophav. Således vil Randers FC i fremtiden i højere grad opleve, at anføreren leder holdet ved at gestikulere og kaste håndtegn efter dommerne såvel som VAR-vognen.
Flere sjællandske klubber
I sine unge år spillede Vito for flere sjællandske klubber. Han var forbi Næstved, Køge, Holme-Olstrup, Korsbæk, Helsingør og Lyngby. Det store gennembrud kom dog, da han fik fast spilletid i Hobro, hvor han udviklede sig til en markant profil under Thomas Thomasbergs ledelse. Da Thomasberg skiftede til Randers FC, hentede klubben året efter Vito, der også her levede op til det høje niveau, han havde fundet i Hobro.
Thomas Thomasbergs spillestil opmuntrer midtbanespillerne til gennembrud og afslutninger, og Vito har leveret dem i overflod. I perioder har han derfor spillet rollen som hængende angriber i 4-4-1-1. Hans afslutninger og chanceskabende afleveringer skaber konstant uro i ethvert forsvar.
Genforeningen mellem Thomasberg og Vito har været en gigantisk succes i Randers FC, og det vidste de begge, ville ske.
En publikumsfavorit
Vito er en publikumsfavorit og følgerne på langsiden kalder sig “Vitomanerne”, efter sangen om Vito, der går på ‘video, video’, og alle synger med på “åh, åh ÅH, åh – jeg er Vitoma-an”. Det ironiske er, at alle ved, at Vito aldrig er blevet taget i at filme.
Teenagerne, der også følger ham på Instagram, kalder sig “Vitomaniacs”, og de har lært sig selv at bestille stadionplatten og håndtasken med Thor i boden ved hjælp af italienskinspirerede håndtegn. Det har dog givet anledning til lidt forvirring, når der engang imellem ved en fejl bliver sendt en omgang ‘ragù alla bolognese’ eller en pizza over disken. De vil trods alt stadig bare gerne have en stadionplatte.
Der opstår deciderede konflikter på Keføvs Park, når der er uenighed om, hvornår en almindelig kaffe med mælk lever op til kriterierne for en cappuccino, en americano con latte eller en caffè latte. Oppe i boden undrer de sig, for hvorfor skal der egentlig pludselig mælk i kaffe? Anfører Vito har svaret. På dét og på alt andet.
Kunstens indtryk og aftryk
I en ung alder begyndte han at male interiørmotiver, ligesom den indbildte forfader Vilhelm Hammershøi, og den hobby har Vito i perioder holdt ved lige, når fodboldtrængslerne i de sjællandske klubber blev for store. Han har her, inspireret af Italiens offentlige romerske bade, afbilledet omklædningsrum fra hele Nordic Bet Ligaen – ofte med forskellige spillere stående, siddende eller liggende i toga.
Da Superligaen blev ramt af Covid-19, greb Vito penslerne igen. Han har i den periode malet forskellige partier fra sin bolig, ligesom forbilledet Vilhelm Hammershøi: Døre, vaser, vinduer, borde, stole og vindueskarme.
Der kommer snart en særudstilling på Randers Kunstmuseum, ved Hovedbiblioteket, og anmeldere siger, at hans motiver, særligt de ‘bastante døre’ og elegante, og nogle gange truende, ornamenterede hængsler og dørhåndtag, maner til eksistentialistisk eftertanke: “Hvad laver jeg dog her?” og “Hvad skal jeg gøre for at blive et bedre menneske?” Omvendt skaber hans malerier af tomme vindueskarme en ro, der får dig til at slippe spørgsmålene igen.
#HESTETIFO har talt med to kunstanmeldere, der har set, og er blevet rørt af, hans kunst.
Mikkel Kallesøe: “Jeg har godt set alle de møbler, han har malet billeder af, og ja – ja, det er da meget fint. Han kommer dog aldrig til at lave en ‘højre dør’ så godt som jeg”.
Nicolai Poulsen: “Jeg har flere gange set hans kunst på Ceres Park, og hver gang bliver jeg helt forpustet og rundt på gulvet – og så tænker jeg: Hvad laver jeg dog her? Hvad skal jeg gøre for at blive et bedre menneske?”
Björn Kopplin: “Der er helt ro på i min vindueskarm, takket være Vito. Og det er da også nogle flotte vaser. Særligt den store. Men ‘højre dør’ og ‘venstre dør’ – det kan han ikke finde ud af.”
Med Vito Hammershøj-Mistrati har Randers FC i forvejen en kulturbærer, og med udnævnelsen til anfører, er det håbet, at hans vinderkultur vil smitte af på resten af truppen, der i øvrigt har fået indrettet et atelier og et krea-rum bag Nordtribunen.
